Ρινοπλαστική Επέμβαση

Με τη ρινοπλαστική μια μύτη μπορεί να αλλάξει σχήμα με πολλούς τρόπους.
Μια μικρή μύτη μπορει να μεγαλώσει, μια μεγαλη μύτη να μικρύνει, μια φαρδιά μύτη να γίνει στενότερη, μια στενή μύτη να φαρδύνει, μια στραβή να ισιώσει, μια πεσμένη να διορθωθεί κλπ. Βεβαίως υπάρχουν περιορισμοί, γι αυτό και ο πλαστικός χειρουργός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την “χειρουργική” διαδικασία, τη σχετική ανατομία και αν οι προσδοκίες σας ειναι ρεαλιστικές ή όχι.

Υπάρχει τέλεια μύτη ?

Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό σε σχήμα, μέγεθος, περίγραμμα γι αυτό και η ιδανική μύτη για κάθε πρόσωπο είναι διαφορετική. Παρόλα αυτά κάποιες συγκεκριμένες “αναλογίες” θεωρούνται αισθητικά ιδανικές σχεδόν για όλους. Μερικά τέτοια χαρακτηριστικά είναι η ευθεία ράχη της ρινός, ενα κομψό και τριγωνικό ακρορίνιο, μια μικρή ανάκαμψη μεταξύ της ράχης της ρινός και της κορυφής, μια συγκεκριμένη γωνία (90ο – 105ο) μεταξύ του ανω χείλους και των ρουθουνιών, συγκεκριμένα μήκος προβολής της μύτης απ΄ το πρόσωπο κλπ.

Βέβαια ο γιατρός θα πρέπει να συμπεριλάβει στο πλάνο του και άλλους παράγοντες, οπως η ασυμμετρία, η ποιότητα του δέρματος (παχύ, λεπτό, σμηγματοροϊκό), η ρινική δυσλειτουργία, (στραβό διάφραγμα, ύπαρξη ρινικής βαλβίδας, υπερτροφικές κόγχες) πιθανή αλλεργική ρινίτιδα, ιστορικό κολπίτιδων κλπ. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το σαγόνι (ένα μιρκό σαγόνι τονίζει περισσότερο μια μεγάλη μύτη, γι αυτό πολλές φορές κάνοντας τη σωστή “ αισθητική διάγνωση” ταυτόχρονα μπορεί να προβούμε και σε πωγονοπλαστική

Είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για Ρινοπλαστική ?

Δεν είναι όλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για ρινοπλαστική. Ο ιδανικός υποχήφιος πρέπει να πληρεί τα εξής κριτήρια:

 • να μπορεί να περιγράψει συγκεκριμένα τι τον ενοχλεί στη μύτη του
 • να είναι έτοιμος “ψυχολογικά” να δεχθεί την αλλαγή στη μύτη του και τη νέα του όψη. Τα νεαρά άτομα προσαρμόζονται ευκολότερα σε τέτοιες αλλαγές (< 40 ετών)
 • να μπορεί να αποδεχθεί μια πιθανή μικρή επανεγχείρηση (5 – 10% revision surgery)
 • να μη χρησιμοποιεί “χρόνια” ρινικά spray κορτιζόνης ή άλλα φάρμακα

Πρέπει και ο ασθενής να συμμετάσχει στο χειρουργικό πλάνο. Πριν την επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό καλό είναι να ξοδέψει κανείς 5΄λεπτά μπροστά στον καθρέπτη, και να καταγράψει σε ένα χαρτί τι τον ενοχλεί και τι θα ήθελε να τροποποιήσει. Η συζήτηση μετά στο ιατρείο θα είναι περισσότερο επικοδομητική. Τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής γίνονται πολύ ευκολότερα αποδεκτά από τα νεαρά άτομα. Συνήθως όταν είναι κανείς πάνω απο 50 ετών “έχει συνηθίσει” τα χαρακτηριστικά του προσώπου του έτσι ώστε η οποιαδήποτε θετική αλλαγή πολλές φορές να μη μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή. Δυσαρέσκεια μπορεί να προκύψει επειδή ο ασθενής νοιώθει ότι είναι κάποιο άλλο άτομο. Στη ρινοπλαστική επεμβαίνουμε σε οστά, χόνδρους και μύες. Τα παραπάνω δε ισχύουν για επεμβάσεις ανανέωσης (rejuvenation) όπως το λίφτινγκ ή η βλρφαροπλαστική γιατί σ αυτές δεν επεμβαίνουμε σε δομικούς (οστά) ιστούς. Χρόνια χρήση ρινικών spray κορτιζόνης μποεί να αυξάνουν την αιμοραγική διάθεση και ελαττώνουν την ικανότητα επούλωσης. Καλό είναι να διακοπεί η χρήση τους για τρείς μήνες τουλάχιστον πριν την επέμβαση. Η ρινοπλαστική αποτελεί πολύπλοκη επέμβαση γι αυτό και χαρακτηρίζεται ίσως η πιο δύσκολη τεχνικά της πλαστικής χειρουργικής. Είναι πιθανό να χρειαστεί μια επανεγχείρηση για διόρθωση κάποιου προβλήματος που μπορεί να προκύψει ακόμη και μήνες αργότερα κατα τη διάρκεια της επούλωσης απο εσωτερικές μικρορικνώσεις.

Τομές και Ουλές – Εϊδη ρινοπλαστικής

Υπάρχουν δύο είδη ρινοπλαστικής, η κλειστή και η ανοικτή

Κλειστή Ρινοπλαστική

Στην κλειστή ρινοπλαστική όλες οι τομές γίνονται μέσα στη μύτη, έτσι δεν υπάρχουν ορατές τομές. Για πολλούς χειρουργούς αποτελεί τη μέθοδο εκλογής, παρόλο αυτά προσωπικά πιστεύω ότι με τη μέθοδο αυτή μπορούν να χειρουργηθούν “απλούστερες” περιπτώσεις όπου συνήθως γίνεται αφαίρεση του ήβου (καμπούρας της μύτης) ή και κάποιων χόνδρων απο το ακρορίνιο.

Με την ανοικτή ρινοπλαστική το δέρμα της μύτης ανασπάται επιτρέποντας στον πλαστικό να έχει άμεση εικόνα των χόνδρων και των οστών. Η τομή γίνεται στο δέρμα και βρίσκεται στα μεταξύ των ρουθουνιών και έχει σχήμα του αγγλικού γράμματος W. Η τομή παρόλο που είναι μόνιμη συνήθως επουλώνεται πολύ καλά και δεν είναι ορατή. Μειονέκτημα της επέμβασης είναι το οίδημα (πρήξιμο) κρατάει περισσότερο (έως και 6 μήνες)

 •  Κατά τον ύπνο κράτησε το κεφάλι ψηλά τοποθετώντας 2 μαξιλάρια για τις πρώτες 7 ημέρες
 •  Τις πρώτες 72 ώρες (3 ημέρες) μετά το χειρουργείο τοποθέτησε παγωμένες κομπρέσες ή τριμμένο πάγο (σε σακουλάκι) στην περιοχή των ματιών χωρίς να ακουμπάει στο νάρθηκα. Βοηθά πολύ στο ανα ελλατωθούν τα οιδήματα (πρήξιμο) και οι μελανιές .
 •  Εάν πονέσετε μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο κάθε 3 με 4 ώρες, τύπου DEPON , MESULID κλπ.
 •  Τις πρώτες δύο ημέρες μετά το χειρουργείο καλό είναι η διατροφή να είναι ελαφριά με υγρά και σούπες, κατόπιν μπορεί να εξισορροπηθεί με στερεές τροφές αλλά τις πρώτες 2 εβδομάδες καλό είναι να αποφεύγονται τροφές που χρειάζονται υπερβολική κίνηση και προσπάθεια όπως πχ το σκληρό μήλο.
 • Τις πρώτες 3 με 4 ημέρες πιθανά η μύτη να ματώνει ακόμη, κάτι που προοδευτικά σταματά, και να λερώνει η γαζούλα που βρίσκεται μπροστά απο τη μύτη. Αλλάξτε την και τοποθετήστε μια νέα και καθαρή.
 • Προσέξτε τις πρώτες 2 εβδομάδες κατά το δυνατόν να μη φτερνίζεστε δυνατά.
 • Προστατέψτε τη μύτη σας απο πιθανά κτυπήματα (αγκαλιές, άνοιγμα πόρτας κλπ)
 •  Όταν φοράτε το νάρθηκα την πρώτη εβδομάδα, προστατέψτε τον απο το νερό. Καλό είναι το λούσιμο να γίνεται “τύπου κομμωτηρίου “.
 • Μόλις βγούν οι εσωτερικ΄ς γάζες με τη βοήθεια μπατονέτας καθαρίστε την περιοχή απο τις κρούστες με λίγο οξυζενέ και κατόπιν μια κρέμα Rhinolex και ένα ρινικό σπρέϋ.
 • Ο νάρθηκας αφαιρείται συνήθως σε 7 με 10 ημέρες.
 • Για τις πρώτες εβδομάδες καλό είναι να αποφευχθεί έντονη άσκηση, γυμναστήριο οτιδήποτε μπορεί να ανεβάσει πάνω απο 100 παλμούς? Λεπτό το ρυθμό της καρδιάς. Μετά την 3η εβδομάδα σταδιακά μπορεί κανείς να επανέλθει.
 • Προσοχή μη τραυματιστεί η μύτη για 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα καλό είναι να αποφεύγετε η χρήση γυαλιών για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
 • Το δέρμα της μύτης είναι ευαίσθητο προστατέψτε το όσο μπορείτε για 6 μήνες απο τον ήλιο και φορέστε αντιηλιακά με SPV 15, ενω τις πρώτες με΄ρες καθαρίστε το προσεκτικά με ενυδατική κρέμα.
 • Μετά τη ρινοπλαστική πολλές φορές νοιώθουμε την κορυφή της μύτης “μουδιασμένη” αλλά κάπως παράξενα και κάποιο μπροστινό δόντι. Η αίσθηση αυτή με τον καιρό βελτιώνεται.
 • Η μύτη μετά το χειρουργείο έχει οίδημα πρήξιμο το οποίο μπορεί να χρειαστεί έως και 12 μήνες για να φύγει εντελώς
 • Μπορεί να αισθάνεται κανείς τη μύτη του “σκληρή” και δύσκαμπτη αρχικά ειδικά όταν χαμογελά, κάτι που με τον καιρό βελτιώνεται.
 • Καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού για τη χρήση φαρμάκων, αλλαγές, καθαρισμούς κλπ κλπ με απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια.
 • Πολύ σπάνια εάν εμφανιστεί ναυτία εμετός, εξάνθημα, δυσκολία στην αναπνοή ή πυρετός πάνω απο 38ο C επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Μετά την επέμβαση :

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής αποδεσμεύεται από το νοσοκομείο έχοντας νάρθηκα στην περιοχή της μύτης.Εντός της μύτης τοποθετούνται γάζες, οι οποίες παραμένουν στη θέση τους για 48 ώρες, ενώ ο νάρθηκας αφαιρείται μετά από 7 με 10 ημέρες. Η πλειονότητα του πρηξίματος και των εκχυμώσεων υποχωρούν σταδιακά σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες μετά από 3 περίπου ημέρες. Τα εξωτερικά ράμματα (εάν υπάρχουν) αφαιρούνται σε 5 με 7 ημέρες.
Το 60% περίπου του αισθητικού αποτελέσματος είναι εμφανές μετά από 3 μήνες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε σε 12 με 14 μήνες.
Παροδική αιμορραγία και ελάττωση της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου χειρουργείου, προβλήματα όμως που συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι μόνιμο και τυχόν υπολειπόμενες ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν με πολύ μικρότερης εκτάσης χειρουργείο υπό τοπική νάρκωση.

Γενικές Πληροφορίες Ρινοπλαστικής Επέμβασης

Αναισθησία: Γενική

Διάρκεια: 1 – 3 ώρες

Τόποι: Κλινική

Παραμονή: Συνήθως 1 ημέρα

Πόνος – Δυσφορία: Μικρή, παρ’ ότι κανείς θα πίστευε το αντίθετο, χρειάζονται λίγα παυσίπονα . Δυσφορία γιατί θα υπάρχουν γάζες μέσα στη μύτη

Μελανιές: Έως και 14 ημέρες

Οίδημα – Πρήξιμο: Διαρκεί έως και 6 μήνες (80% στο 1ο τρίμηνο)

Υπαισθησία: Ίσως στην κορυφή της μύτης διαρκεί μερικές εβδομάδες

Επίδεσμοι – (Γάζες): Υπάρχει γύψινος νάρθηκας που αφαιρείται σε 1 εβδομάδα ενώ τα ταμπόν απ ‘ τη μύτη σε 2 έως 4 ημέρες

Ράμματα: Αφαιρούνται συνήθως σε 4 – 7 ημέρες

Make-up: Μπορεί να φορεθεί ύστερα απ’ την αφαίρεση του γύψου

Κοινωνική επανένταξη: Μπορεί να γίνει 1 -2 εβδομάδες μετά την επέμβαση ίσως με την βοήθεια make-up

Εργασία: Μπορεί και άμεσα μετά την αφαίρεση του γύψου, αλλά η εμφάνιση αποτελεί περιοριστικό παράγοντα

Άσκηση: Καλό είναι να αποφεύγεται για 1 μήνα. Δυναμικά σπορ να αποφεύγονται για 2 μήνες

Τελικό Αποτέλεσμα: Από 3 μήνες έως και 2 χρόνια μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι βλέπουν το τελικό αποτέλεσμα σε 6 μήνες.