Αυξητική Γλουτών

Επέμβαση Ανόρθωσης Γλουτών

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή των προτιμήσεων προς καλλίγραμμες μεν αλλά πιο «γυναικείες» σιλουέτες. Η αύξηση των επεμβάσεων για την βελτίωση της εμφάνισης των γλουτών είναι κατακόρυφη οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων χειρουργικών τεχνικών.

Η Αμερικάνικη ‘Ενωση Πλαστικής Χειρουργικής ανακοίνωσε πενταπλάσια αύξηση τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Με τις υπάρχουσες τεχνικές μπορεί να επιτευχθεί η ανόρθωση, η αναδιαμόρφωση του σχήματος αλλά και του μεγέθους των γλουτών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται η κλασική επέμβαση της ανόρθωσης (Buttock Lift) και οι πιο νεότερες τεχνικές της Λιπογλυπτικής της τοποθέτησης ενθεμάτων σιλικόνης ή και λίπους – Λιποανακύκλωση (χρησιμοποίηση του λίπους της ίδιας της ασθενούς για ενίσχυση του μεγέθους των γλουτών).

Οι ανωτέρω επεμβάσεις γίνονται με γενική αναισθησία και χρειάζονται μία μέρα παραμονής στο νοσοκομείο. Μπορεί να γίνουν μόνες τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους αναλόγως τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν προς διόρθωση και το αισθητικό αποτέλεσμα που επιδιώκεται. Ωστόσο, όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις, η εκτίμηση και αντιμετώπιση κάθε ασθενούς είναι απολύτως εξατομικευμένη.

Επιλογή επέμβασης

Βασικό κριτήριο μας είναι το σχήμα και οι διαστάσεις των γλουτών και του σώματος βεβαίως (Σχήμα 1).

Επίσης πολύ σημαντικό κριτήριο είναι η ποιότητα και η ποσότητα του δέρματος και του λίπους που υπάρχει στην περιοχή (π.χ. ελαστικότητα, περίσσια, κυτταρίτιδα, ραγάδες κλπ). Η παρουσία μεγάλης περίσσιας και χαλαρότητας δέρματος μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μόνο σε ανόρθωση γλουτών (επέμβαση πολύ πιο εκτεταμένη και με μεγάλες τομές και ουλές αναπόφευκτα που τοποθετούνται στο άνω όριο των γλουτών επιμήκως) (Σχήμα 2).

Όταν όμως έχουμε καλή ποιότητα δέρματος η λιπογλυπτική σε σημεία – κλειδιά ( π.χ.άνω και έξω μέρος των γλουτών, ψωμάκια, έξω και άνω μέρος των μηρών) μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση της ανόρθωσης των γλουτών με πολύ ανεπαίσθητες ουλές και πολύ καλά αποτελέσματα. Αν θέλουμε και να αυξήσουμε το μέγεθος των γλουτών μπορούμε να συνδυάσουμε και την τοποθέτηση ενθεμάτων ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε το λίπος που προηγουμένως αφαιρέσαμε από εκει που δεν μας χρειάζεται (Σχήμα 3).

Ιατρικό Ιστορικό

Θα πρέπει να αναφερθεί στο γιατρό εάν πάσχετε από:

  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Διαταραχές καρδιάς, αγγείων, πνευμόνων
  • Ιστορικό θρομβοφλεβίτιδας
  • Εάν είστε καπνιστής
  • Εάν λαμβάνετε φάρμακα

Ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει θα συζητηθούν οι κατηγορίες τεχνικών που υπάρχουν για την αύξηση – ανόρθωση των γλουτών για να γίνει τελικά η επιλογή της καλύτερης για τον/την ασθενή.

Οι επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής είναι γενικά καλά ανεκτές γι’αυτό και όλο και πιο δημοφιλείς. Φυσικά, ο χρόνος ανάρρωσης και ο μετεγχειρητικός πόνος έχει να κάνει με το πόσο εκτεταμένη είναι η κάθε επέμβαση και στην περίπτωση μας, όπως ανέφερα, μεγαλύτερης βαρύτητας επέμβαση είναι η ανόρθωση των γλουτών με τομές άνωθεν συνήθως ή/και κάτωθεν των γλουτών και τοποθέτηση παροχετεύσεων.
Φυσικά, χορηγούνται συστηματικά αναλγητικά για τουλάχιστον 5-10 ημέρες και ο πόνος περιορίζεται σε ένα ήπιο αίσθημα δυσφορίας και τάσης που βελτιώνεται καθημερινά.
Οι λοιπές επεμβάσεις: λιπογλυπτική και τοποθέτηση ενθεμάτων ή και λίπους είναι πολύ καλύτερα ανεκτές.

Τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη έως μόνιμη διάρκεια με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής δεν θα έχει μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.
Η ανόρθωση των γλουτών με τομές αφήνει εκτεταμένες και μόνιμες ουλές που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου αλλά η διαμόρφωση τους έχει να κάνει με την δυνατότητα καλής ή μη επούλωσης του κάθε ανθρώπου.
Επιδιώκεται βέβαια να τοποθετούνται οι τομές σε περιοχές που καλύπτονται από το εσώρουχο αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Η λιπογλυπτική αφήνει σχεδόν ανύπαρκτες ουλές και η τοποθέτηση ενθεμάτων γίνεται συνήθως μέσω μιας κάθετης τομής 4-6cm στην μεσογλουτιαία σχισμή που δεν είναι εμφανής εφ’οσον επουλωθεί.

Γενικές Πληροφορίες Ανόρθωσης Γλουτών

Αναισθησία: Γενική ή επισκληρίδιος

Τόποι: Κλινική

Διάρκεια: 2 έως 5 ώρες ( ανάλογα με το είδος επέμβασης )

Παραμονή: 1 ή 2 διανυκτερεύσεις

Πόνος – Δυσφορία: Υπάρχει ανακούφιση σε συγκεκριμένες θέσεις. Θα χρειαστούν παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη

Οίδημα: Έως και 3 εβδομάδες

Ράμματα: Συνήθως απορροφήσιμα, δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν, διαφορετικά σε 15 ημέρες περίπου

Παροχευτεύσεις:Συνήθως αφαιρούνται την 2η έως 5η ημέρα

Εργασία: Θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 εβδομάδες Εάν η δουλειά σας χρειάζεται να σηκώνεται βάρη ίσως χρειαστούν και 4 εβδομάδες

Τελικό Αποτέλεσμα: Μετά την ωρίμανση των ουλών σε 2 χρόνο τουλάχιστον. Πιθανή και επαναδιόρθωση της ουλής