Μειωτική Στήθους

Επέμβαση Μειωτικής στήθους

Πολλές γυναίκες βιώνουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες ποικίλα προβλήματα, εξαιτίας του μεγάλου τους στήθους. Ένας ογκώδης,βαρύς και πτωτικός μαστός αλλάζει το κέντρο βάρους του στήθους προκαλώντας μεταβολές στην ανατομία και τη λειτουργία όλου του σώματος.

Επιλογές ανόρθωσης στήθους.

Πόνος στον αυχένα και στη μέση, ερεθισμός του δέρματος από το στηθόδεσμο, αλλαγή στη στάση του σώματος σε όρθια και καθιστή θέση (καμπούριασμα), σκελετικές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και αναπνευστικά προβλήματα, είναι ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με μεγάλο στήθος.

Παράλληλα, τα δυσανάλογα μεγάλα και βαριά στήθη μειώνουν την αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία της γυναίκας, καθώς είναι δυσκολότερο να ντυθεί όπως θέλει και να συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στον αθλητισμό.   Η μειωτική στήθους είναι μία επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα σημαντικό τμήμα από τον μαζικό αδένα και το υποδόριο λίπος του μαστού, ενώ παράλληλα αφαιρείται και η περίσσεια του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο το στήθος, γίνεται μικρότερο και ελαφρύτερο, ενώ παράλληλα ανορθώνεται αποκτώντας πιο σφιχτή αίσθηση. Μπορεί επίσης να μειωθεί το μέγεθος της θηλής και η διάμετρος της θηλαίας άλω, η οποία συχνά είναι αυξημένη λόγω της χρόνιας διάτασης. Ο στόχος είναι να αποκτήσει η γυναίκα μικρότερους και καλοσχηματισμένους μαστούς σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπο σώμα.

Ποια είναι ιδανική υποψήφια για μειωτική στήθους;

Η μειωτική στήθους είναι μια διαδικασία που στοχεύει περισσότερο στη σωματική ανακούφιση παρά στην αισθητική βελτίωση της ασθενούς. Οι πλειοψηφία των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση, ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα και τους περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες που προκαλεί το μεγάλο και πτωτικό τους στήθος.   Επιστημονικές μελέτες που αφορούν σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μειωτική στήθους, με χρήση ερωτηματολογίων και αντικειμενικών μετρήσεων, τεκμηριώνουν ότι η επέμβαση πραγματικά βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Όλες οι γυναίκες αναφέρουν ότι ανακουφίστηκαν από τους σωματικούς πόνους και τη δυσφορία που τους προκαλούσε το μεγάλο τους στήθος, ενώ οι σωματομετρικοί δείκτες επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της στάσης του σώματος.   Συνήθως η μειωτική στήθους πραγματοποιείται εφόσον οι μαστοί έχουν αναπτυχθεί πλήρως, όμως μπορεί να κριθεί αναγκαίο να γίνει νωρίτερα σε περιπτώσεις που υπερβολικά μεγάλα στήθη προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη καθημερινότητα μίας νεαρής γυναίκας. Η καλύτερη υποψήφια είναι η αρκετά ώριμη γυναίκα που μπορεί πλήρως να κατανοήσει τις απαιτήσεις της διαδικασίας, να ακολουθήσει με συνέπεια τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού της και να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα. Παραδοσιακά, η επέμβαση δεν προτείνεται σε γυναίκες που έχουν σκοπό να θηλάσουν.

Η καλύτερη υποψήφια είναι η αρκετά ώριμη γυναίκα που μπορεί πλήρως να κατανοήσει τις απαιτήσεις της διαδικάσιας, να ακολουθήσει με συνέπεια τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού της και να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα.

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής, τα αποτελέσματα της μειωτικής στήθους είναι ορατά άμεσα. Θα απαλλαγείτε από τη δυσφορία που προκαλούν τα υπερμεγέθη στήθη σας, και οι αναλογίες του σώματος σας θα δείχνουν πολύ καλύτερες. Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση μετά από ένα μεγάλο χειρουργείο γίνεται σταδιακά σε βάθος αρκετών μηνών, ενώ αλλαγές στο βάρος, ορμονικές μεταβολές και η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν το σχήμα του στήθους σας.

Όσο και να θέλετε αυτή την αλλαγή στη ζωή σας, θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστείτε εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας στη νέα σας εικόνα. Πρέπει να είστε υπομονετική με τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας. Θυμηθείτε για πιο λόγο κάνατε την επέμβαση και όπως όλοι μας οι ασθενείς θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.

Η επέμβαση μειωτικής στήθους δεν είναι μια εύκολη επέμβαση, αλλά είναι ασφαλής όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς. Όπως σε κάθε επέμβαση υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιπλοκών, όπως αιμορραγία, ανάπτυξη αιματώματος, μόλυνση και φλεγμονή του χειρουργικού τραύματος. Μερικές ασθενείς εμφανίζουν μικρές εκδορές γύρω από τη θηλή οι οποίες αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική κρέμα. Πολύ συχνά στην αρχή παρατηρείται απώλεια της αίσθησης της θηλής, η οποία σταδιακά επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα εντός μερικών εβδομάδων ή μηνών.

Διάφοροι παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος, συνοδά νοσήματα, λήψη ορισμένων φαρμάκων και κυρίως το κάπνισμα, ευθύνονται για εμφάνιση επιπλοκών σε μεγαλύτερη συχνότητα αλλά και μεγαλύτερη βαρύτητα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι την πλήρη και μόνιμη υπαισθησία της θηλής, νέκρωση τμήματος του δέρματος ή της θηλής, διάσπαση των χειρουργικών τομών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση των περισσότερων επιπλοκών είναι σημαντική για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η αυστηρή τήρηση των οδηγιών και η συχνή επικοινωνία με τον γιατρό σας τις πρώτες ημέρες είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία της επέμβασης.

Η επέμβαση μειωτικής στήθους πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με την παρουσία έμπειρου αναισθησιολόγου, ο οποίος εξασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό την ασφάλεια της ασθενούς σε όλη τη διάρκεια του χειρουργείου. Η επέμβαση συνήθως διαρκεί περίπου τρεις ώρες, αλλά ανάλογα την περίπτωση ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί.

Μετά την επέμβαση το στήθος σας θα είναι τυλιγμένο με ένα ελαστικό επίδεσμο. Οι παροχετεύσεις που τοποθετούνται διεγχειρητικά αφαιρούνται ανώδυνα δύο με τρεις μέρες μετά το χειρουργείο. Παράλληλα αφαιρούνται οι επίδεσμοι και εφαρμόζεται στηθόδεσμος αθλητικού τύπου για περίπου δύο μήνες, μέχρι να υποχωρήσει αρκετά το οίδημα (πρήξιμο) και οι μελανιές. Ο πόνος έχει μέτρια ένταση τις πρώτες 3 με 4 ημέρες και σταδιακά υποχωρεί πλήρως. Κοινά αναλγητικά ανακουφίζουν άμεσα από τη δυσφορία των πρώτων ημερών. Τοπική περιποίηση των τομών γίνεται καθημερινά με αντισηπτικά επιθέματα για περίπου δύο εβδομάδες, ενώ μετά την επούλωση προτείνεται ήπιο μασάζ με χρήση ενυδατικών αλοιφών.

Γενικές Πληροφορίες Μειωτικής στήθους

Αναισθησία: Νευροληπτοαναισθησία ή Γενική

Τόποι: Κλινική

Διάρκεια: 2 – 3 ώρες

Παραμονή: Συνήθως 1 διανυκτέρευση

Πόνος – Δυσφορία: Όχι τόσο έντονη όσο περιμένει κανείς. Παυσίπονα για 3 – 4 ημέρες

Οίδημα – Μελανιές:Βελτιώνονται σε 10 ημέρες

Ράμματα: Συνήθως απορροφήσιμα, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν

Εργασία:Είναι δυνατή η επιστροφή στην εργασία σε 3 – 7 ημέρες

Άσκηση: Καλό είναι να αποφεύγεται για 3 εβδομάδες. Σταδιακή επαναφορά

Τελικό Αποτέλεσμα: Θα χρειαστεί πλήρης ωρίμανση των ουλών, συνήθως 9 με 12 μήνες