Botox (Μποτοξ)


To Botox είναι η πιο δημοφιλής και παράλληλα η πιο συχνά εφαρμοζόμενη μη επεμβατική αισθητική θεραπεία σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των εφαρμογών στην Ελλάδα αγγίζει τις 80.000 ετησίως με αυξητική τάση περίπου 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άντρες επιλέγουν αυτή τη θεραπεία για να αποκτήσουν ένα πιο νεανικό, λαμπερό και ξεκούραστο πρόσωπο.

Το Botox προσφέρει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου και του τραχήλου. Με έγχυση σε συγκεκριμένες ομάδες μυών του προσώπου μπορούμε επίσης να επιτύχουμε ανύψωση των φρυδιών για ένα πιο νεανικό βλέμμα, ανύψωση των γωνιών των χειλέων και του οβάλ του προσώπου (Nefertiti lift). Με τη σωστή τεχνική κατά την εφαρμογή, το αποτέλεσμα είναι φυσικό και αποφεύγεται το ανέκφραστο, παγωμένο προσωπείο.Σας περιμένουμε για να λύσουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με το Botox

Επικοινωνήστε μαζί μας
Τι είναι το Botox ;

 

Το Botox είναι η εμπορική ονομασία του φαρμάκου βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Είναι ένα πρωτεϊνικό σύμπλοκο που παράγεται από τον μικροοργανισμό Clostridium Botulinum. Όταν ενίεται σε ένα μυ αναστέλλει παροδικά τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων που προκαλούν τη σύσπασή του. Με αυτό τον τρόπο ο μυς χαλαρώνει και μειώνεται ελεγχόμενα η κινητικότητά του.

Πώς λειτουργεί το Botox ;

Οι συσπάσεις των μιμικών μυών του προσώπου προκαλούν πτυχώσεις του υπερκείμενου δέρματος. Στο πέρασμα των ετών, λόγω των επαναλαμβανόμενων μυικών συσπάσεων, στα σημεία των πτυχώσεων του δέρματος εμφανίζονται μόνιμες ρυτίδες.

Το Botox χαλαρώνει τους μυς στους οποίους ενίεται, αναστέλλοντας προσωρινά την έντονη σύσπασή τους. Έτσι λειαίνονται οι ρυτίδες στο δέρμα, σταδιακά μειώνεται το βάθος τους και τελικά εξαφανίζονται. Με την κατάλληλη δοσολογία και την ανατομική ακρίβεια κατά την εφαρμογή, επιλέγουμε να χαλαρώσουμε πολύ συγκεκριμένες μυικές ομάδες του προσώπου, για ένα αποτέλεσμα απόλυτα ελεγχόμενο και προβλέψιμο. Ο στόχος είναι ένα συμμετρικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα για ένα νεανικό πρόσωπο που διατηρεί την εκφραστικότητά του.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται το Botox ;

Για την μείωση των ρυτίδων το Botox γίνεται σε περιοχές όπως:

  •   Μεσόφρυο (ρυτίδες θυμού)
  •   Μέτωπο (ρυτίδες έκπληξης)
  •   Γύρω από τα μάτια (πόδι χήνας)
  •   Ράχη της μύτης (bunny lines)
  •   Γύρω από στόμα (λεπτές ρυτίδες του καπνιστή)
  •   Λαιμός (ρυτίδες τραχήλου)

Για τη βελτίωση χαρακτηριστικών του προσώπου:

  •   Ανύψωση της γωνίας των φρυδιών
  •   Ανύψωση των γωνιών του στόματος
  •   Διόρθωση χαμόγελου (gummy smile)
  •   Βελτίωση περιγράμματος κατώτερου προσώπου (Nefertiti lift)
Πώς γίνεται η θεραπεία ;

 

Η εφαρμογή του Botox γίνεται με ενδομυϊκή έγχυση του φαρμάκου στα ακριβή σημεία που πρέπει να χαλαρώσουν για να έχουμε ένα φυσικό και συμμετρικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές βελόνες, ώστε η θεραπεία να είναι σχεδόν ανώδυνη και η πιθανότητα εμφάνισης μώλωπα ελάχιστη. Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα εμφανή. Η πλήρης δράση της θεραπείας εγκαθίσταται συνήθως από την 3η έως 4η ημέρα και πολύ σπάνια έως και την 10η ημέρα, οπότε αξιολογείται το οριστικό αποτέλεσμα.

Πόσο ασφαλές είναι το Botox;

Η εφαρμογή Botox είναι απόλυτα ασφαλής. Η δόση που απαιτείται για μία πλήρη θεραπεία προσώπου είναι συνήθως 50 έως 100 μονάδες, ενώ το όριο ασφαλείας για τον ανθρώπινο οργανισμό ανέρχεται στις 3000 μονάδες. Εξάλλου,κατά την εφαρμογή Botox για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως αυχενική δυστονία, εστιακή σπαστικότητα των άκρων ή μασχαλιαία υπεριδρωσία, η δοσολογία είναι πολλαπλάσια από αυτή που εφαρμόζεται στο πρόσωπο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τον ασθενή.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Η πιο συχνή επιπλοκή μετά από θεραπεία με Botox είναι η εμφάνιση εκχύμωσης (μελανιάς) σε κάποιο σημείο έγχυσης. Σπανιότερα μπορεί να αναπτυχθεί ελαφρύ οίδημα ιδιαίτερα στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Ωστόσο, η εμφάνιση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι παροδική και ήπια και υποχωρεί σε λίγες μέρες. Ενδεχόμενη ήπια ασυμμετρία στην εξάλειψη των ρυτίδων διορθώνεται μετά από 10 ημέρες με μία συμπληρωματική εφαρμογή (touch up). Ωστόσο, η εφαρμογή Botox από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οδηγίες μετά τη θεραπεία.

Αμέσως μετά την εφαρμογή Botox πρέπει να αποφύγετε να ξαπλώσετε ή να σκύψετε έντονα για τις επόμενες 4 ώρες. Επίσης για τις επόμενες 2 ημέρες συστήνεται να μην τρίψετε έντονα το πρόσωπο, να αποφύγετε το καυτό νερό και τον καυτό αέρα στην περιοχή του προσώπου καθώς και να περιορίσετε την έντονη σωματική άσκηση.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Το αποτελέσματα δεν έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια σε όλους τους ανθρώπους. Συνήθως διαρκούν 4 έως 6 μήνες, οπότε προτείνεται η επανάληψη της θεραπείας 2 με 3 φορές το χρόνο. Κάποιες φορές ωστόσο, σε πρόσωπα με ορθοκινητική μυϊκή διαμόρφωση, το αποτέλεσμα μπορεί να υπερβεί τους 9 μήνες. Σπάνια, σε πολύ εκφραστικά πρόσωπα με υπερκινητικό τύπο μυών, όπου οι μυϊκές συσπάσεις του προσώπου είναι έντονες και συχνές, η διάρκεια είναι σημαντικά μειωμένη. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη του προσώπου σας και η εμπειρία του γιατρού σας θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση του καταλληλότερου πλάνου εφαρμογής της θεραπείας.

Τι πρέπει να προσέξω όταν επιλέγω να κάνω Botox;

Το Botox είναι η εμπορική ονομασία του φαρμάκου βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Έγκριση για κυκλοφορία στην Ελλάδα, εκτός από το Botox της εταιρίας ALLERGAN έχει και το Dysport της εταιρίας IPSEN. Και τα δύο είναι ακριβά φάρμακα, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν αναζητούμε οικονομικές λύσεις ή «μοναδικές προσφορές», διότι η ποιότητα και η προέλευση του φαρμάκου μπορεί να είναι αμφίβολη και χωρίς έγκριση ή η αραίωση πολύ μεγάλη και το αποτέλεσμα μειωμένης διάρκειας. Θα πρέπει πάντα να ελέγχεται τη συσκευασία και το φιαλίδιο του φαρμακευτικού σκευάσματος που θα σας εφαρμόσει ο γιατρός σας. Η εφαρμογή Botox είναι ιατρική πράξη. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί επομένως, ότι το Botox πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε οργανωμένα και νόμιμα ιατρεία ή κλινικές από ειδικούς Ιατρούς και όχι στο σπίτι, σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια ή οποιοδήποτε άλλο μη ιατρικό κέντρο.